Written by Bart

INTRO:

Sinds de invoering van de play-offs in seizoen 2009-2010 zijn er 9 teams die steeds in eerste klasse hebben gespeeld tot en met seizoen 2017-2018 (dus de laatste 9 seizoenen). In deze blog geef ik een overzicht van het aantal wedstrijden dat deze 9 teams hebben gespeeld na slechts twee hersteldagen in de competitie, de beker en Europees. Wat blijkt: Club Brugge en RSC Anderlecht zijn de meest benadeelde ploegen van alle eersteklassers sinds seizoen 2009-2010!

In mijn eerste blog (https://www.bartcaubergh.com/index.php/blogsecond/48-hersteldagen-in-belgie-deel-1-on-eerlijke-play-offs) gaf ik reeds een overzicht voor de play-offs en in mijn tweede blog (http://www.bartcaubergh.com/index.php/blogsecond/49-hersteldagen-in-belgie-deel-2-3-zulte-waregem-meest-benadeeld-team-in-seizoen-2017-2018) gaf ik een overzicht van het volledige huidige seizoen.

 

FEITEN:

Sinds de invoering van de play-offs in seizoen 2009-2010 zijn er 9 teams die steeds in eerste klasse hebben gespeeld tot en met seizoen 2017-2018 (dus de laatste 9 seizoenen).

Het aantal keren dat elk van deze 9 ploegen (heeft) moet(en) spelen na slechts 2 hersteldagen (competitie, beker en Europees):

- Club Brugge: 140x

- Anderlecht: 139x

- KRC Genk: 113x

- Standard: 109x

- AA Gent: 102x

- Zulte Waregem: 80x

- Lokeren: 67x

- Kortrijk: 61x

- KV Mechelen: 41x

 

In onderstaande tabel kan je een volledig overzicht vinden van deze 9 teams en het aantal wedstrijden dat ze in ieder seizoen hebben gespeeld na slechts 2 hersteldagen. Club Brugge is 3 seizoenen het meest benadeeld geweest, KRC Genk en Zulte Waregem 2x, RSC Anderlecht, Standard en AA Gent 1x.

 

ONDERZOEK:

Uit een onderzoek van Raymond Verheijen / World Football Academy van 27.002 wedstrijden uit 7 Europese competities (Engeland, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië) tussen 2001 en 2011 blijkt dat:

‘Teams die na slechts 2 hersteldagen moeten spelen tegen teams die minstens 3 hersteldagen hebben, hebben thuis 39% minder kans om te winnen en 42% op verplaatsing.

Deze teams scoren ook 70% minder doelpunten in het laatste uur en incasseren 75% meer doelpunten in het laatste half uur.

Indien beide ploegen spelen na slechts 2 hersteldagen heeft de bezoekende ploeg 26% minder kans om te winnen.

Volledig herstel is immers niet mogelijk in slechts 2 hersteldagen. Onvolledig herstel (dus nog steeds vermoeidheid) heeft een negatieve invloed op zowel prestaties als blessures.

Dit beïnvloedt dus negatief de kansen om verder te gaan in Europa en/of de beker en de eindklassering in de competitie.’

 

OPLOSSING:

Een betere planning van competitie- en bekerwedstrijden waarbij er verplicht drie dagen is tussen alle competitie- beker- en Europese wedstrijden.

  • Indien midweekwedstrijd op dinsdag -> weekend voorheen wedstrijd op vrijdag & weekend nadien wedstrijd op zaterdag of zondag.
  • Indien midweekwedstrijd op woensdag -> weekend voorheen wedstrijd op vrijdag of zaterdag & weekend nadien wedstrijd op zondag.
  • Indien midweekwedstrijd op donderdag -> weekend voorheen wedstrijd op vrijdag, zaterdag of zondag & weekend nadien wedstrijd op maandag.

 

Door ‘verplicht drie dagen is tussen alle competitie- beker- en Europese wedstrijden’ als vertrekpunt te nemen, is maandagavondvoetbal dus enkel van toepassing voor ploegen die de week voordien op donderdag speelden, dus meestal enkel voor de ploegen die Europa League spelen.

 

ALLE INFO:

http://worldfootballacademy.com/wp-content/uploads/2012/05/WFA_Study-on-recovery-days.pdf

 

EXTRA:

Maart 2016: https://www.linkedin.com/pulse/club-brugge-de-meest-benadeelde-ploeg-sinds-2009-bart-caubergh/ 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s